Művészet és praxis

  • András Czeglédi SZTE BTK

Absztrakt

A tematikus szám az európai művészetbölcselet patinás múltra visszatekintő, egyben jelentős kortárs téttel bíró problémájához kapcsolódik: művészet és praxis viszonyán töprengenek el az egyes tanulmányok.

E viszony legalább négy lényegi aspektusára világítanak rá a szerzők. Egyfelől a műalkotások ontológiájára, másfelől arra az episztemikus gyakorlatra, amelynek révén műalkotásokat műalkotásokként ismerünk föl, harmadrészt arra a közösségi-társadalmi praxisra, amely egyáltalán műalkotásokat eredményez, s negyedrészt a gyakorló alkotók és a művészi gyakorlat (ön)értelmezésére.

Információk a szerzőről

András Czeglédi, SZTE BTK

Czeglédi András (1970) esztéta, filozófus. Az ELTE BTK-n végzett, itt folytatta doktori tanulmányait is, 2005-től tanít az SZTE BTK Filozófia Tanszékén. A 2000 c. folyóirat szerkesztője, felelős kiadója. Könyve jelent meg Nietzschéről, számos tanulmány szerzője, s kötetszerkesztőként, fordítóként is aktív.

Megjelent
2016-09-15
Hogyan kell idézni
Czeglédi, A. (2016). Művészet és praxis. KÜLÖNBSÉG, 17(1). https://doi.org/https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2017.17.1.230
Rovat
Művészet és praxis