Retorika, lélekelmélet és Suárez a 17. századi Magyarországon

Vizsgálódások egy irodalomtörténeti jelenség lehetséges filozófiatörténeti kontextusa körül

Szerzők

  • Tasi Réka

DOI:

https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2020.20.1.262

Absztrakt

Az amerikai irodalomtörténész, Debora K. Shuger óta jól ismert tény az irodalomtörténetírásban, hogy a kora újkori egyházi retorikában az ún. stylus grande milyen kiemelkedő jelentőséggel bírt. Shuger ennek az erőteljesen affektív retorikának a filozófiai háttereként az arisztotelészi lélekelmélet továbbélését, ill. a belső érzékek rendszerében bekövetkező változást azonosítja, Francisco Suárez szerepét is kiemelve.

A kora újkori magyarországi irodalomban, a katolikus kegyességi prózában, különösen a prédikációirodalomban a stylus grandénak határozott artikulációja van. A tanulmány katolikus devóciós irodalom szerzőinek valószínű lélekelméleti tájékozottságáról informáló, magyarországi születésű filozófiai tankönyveket vizsgál a belső érzékek rendszere szempontjából, Suárez lehetséges hatását is figyelembe véve.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Downloads

Megjelent

2020-11-03

Hogyan kell idézni

Tasi, R. (2020). Retorika, lélekelmélet és Suárez a 17. századi Magyarországon: Vizsgálódások egy irodalomtörténeti jelenség lehetséges filozófiatörténeti kontextusa körül. KÜLÖNBSÉG (Difference), 20(1). https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2020.20.1.262

Folyóirat szám

Rovat

Francisco Suarez