Etika és tragikum kapcsolata a klasszikus és modern drámaelméletekben

Szerzők

  • Emese Faragó

DOI:

https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2014.14.1.170

Absztrakt

Tanulmányomban etika és tragikum kapcsolatát vizsgálom a klasszikus és modern drámaelméletekben. Az antikvitás számára egyértelmű volt a két fogalom szoros összetartozása, a felvilágosodás korától kezdve azonban az erkölcsi szempontok háttérbe szorulását és ezzel párhuzamosan az esztétikai szempontok előtérbe helyeződését figyelhetjük meg a tragikum értelmezésekben. A klasszikus drámaelméletekben még az esztétikai hatás morális céloknak való alárendelését tapasztalhatjuk, a modern drámaelméletek azonban már a tragikum minden morális szemponttól mentes, tisztán esztétikai szempontú értelmezésével találkozhatunk.

Tanulmányomban amellett érvelek, hogy a tragikum értelmezése során még a tisztán esztétikai megközelítést alkalmazó modern tragédiaelméleteknek is figyelembe kell venniük etikai szempontokat, hiszen a tragikum által kiváltott specifikus esztétikai hatás (a megrendülés) csak akkor működhet, ha a tragikumot az erkölcsiség felől értelmezzük.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Downloads

Megjelent

2014-04-14

Hogyan kell idézni

Faragó, E. (2014). Etika és tragikum kapcsolata a klasszikus és modern drámaelméletekben. KÜLÖNBSÉG (Difference), 14(1). https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2014.14.1.170