Apáczai Csere János és a posztrámista dialektika

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2023.23.1.320

Kulcsszavak:

Apáczai Csere János, Petrus Ramus, Guilielmus Amesius, dialektika, logika, posztrámizmus, enciklopédizmus

Absztrakt

A dolgozat Apáczai Csere János logikai tárgyú szövegeinek, a Magyar Encyclopaedia II. és III. részének, valamint a Magyar Logicatskának a posztrámizmus hagyományaihoz való viszonyát vizsgálja, illetve kísérli meg elhelyezni Apáczai munkáit a hazai és nemzetközi szellemi környezetben. A dolgozat a terminológiai átvételeken túl három aspektusból elemzi Apáczai logikai tematikájú munkáit a posztrámizmus viszonylatában: a vizualitásra, az enciklopédizmusra és a vernakularitásra összpontosítva, továbbá az Encyclopaedia és a Logicatska terminológiaalkotási tendenciáit hasonlítja össze, arra keresve a választ, hogy mi motiválhatta Apáczait arra, hogy közel azonos időben két, azonos tematikájú művet is megjelentessen.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Információk a szerzőről

Hajdu Ildikó, Eötvös Lóránd Tudományegyetem

2023-ban végzett Irodalom- és kultúratudomány mesterszakon az ELTÉ-n. Jelenleg doktorandusz az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának magyar barokk programján. 

Downloads

Megjelent

2024-03-18

Hogyan kell idézni

Hajdu, I. (2024). Apáczai Csere János és a posztrámista dialektika. KÜLÖNBSÉG (Difference), 23(1), 35–88. https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2023.23.1.320

Folyóirat szám

Rovat

Kora újkori magyar filozófiatörténet