Thoreau és az organikus kritika egy sajtóvita tükrében

  • Ferenc Szabó Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola

Absztrakt

A tanulmány Henry David Thoreau (1817–1862) filozófiáját tárgyalja a Thoreau-szakirodalomba általunk bevezetni kívánt organikus kritika mentén. A tanulmány apropója egy 2015 őszén lezajlott sajtóvita, amelyet Kathryn Schulz robbantott ki a New Yorkerben megjelent Pond Scum. Why do we love Henry David Thoreau? c. cikkével. A cikk a hagyományos, negatív előjelű Thoreau-kritikát (amelyet James Russell Lowell és Robert Louis Stevenson neve fémjelez) folytatja, és hipokritának, mizantrópnak és gondolatilag károsnak állítja be az amerikai filozófust. Schulz cikkére számtalan válasz érkezett, a tanulmány ezeket tipizálja, majd összeveti a meglátásokat.

Véleményünk szerint, ha az organikus kritika módszerével olvassuk, a thoreau-i gondolkodás tisztába tehető és kivédhetőek a klasszikus vádak. A tanulmány tézise, hogy Thoreau nem normatív jellegű filozófiát folytat, hanem az emberi élet végtelen dinamizmusára emlékezteti elsősorban saját magát, másodsorban fele-barátait.

Downloads

Download data is not yet available.
Megjelent
2018-06-15
Hogyan kell idézni
Szabó, F. (2018). Thoreau és az organikus kritika egy sajtóvita tükrében. KÜLÖNBSÉG, 18(1). https://doi.org/10.14232/kulonbseg.2018.18.1.235
Rovat
VARIA