Interszubjektivitás elmefüggetlen közvetítők nélkül - Kodaj, Dániel (KÜLÖNBSÉG (Difference), 2013)
A hagyományos elképzelés szerint az interszubjektivitás közvetítő közege, a fizikai valóság, metafizikai értelemben független a szubjektivitástól és megelőzi azt. Prezentációmban a készülő doktori dolgozatomra építve megpróbálom felvázolni, hogy milyen következményei vannak annak, ha a hagyományos elképzelést egy olyan modellre cseréljük, melyből hiányoznak a szubjektivitástól bármilyen értelemben is független közvetítők. Ennek a klasszikus Berkeley/Leibniz-féle idealizmusra emlékeztető képnek, melyet a kortárs analitikus filozófiában John Foster, Howard Robinson és Timothy Sprigge dolgozott ki, három érdekes tulajdonságát emelem ki: (i) koherens, és a modern tudomány semmilyen eredménye nem cáfolja, (ii) vannak mellette szóló elmefilozófiai érvek, (iii) egy ilyen modell metafizikailag magasabbrendűnek tételezi a moralitást, az interszubjektív elismerést és a közösen megélt valóságot, mint a puszta fizikai értelemben vett fennállást.