Az irónia mint tragédia és mint komédia - Sós, Csaba (KÜLÖNBSÉG (Difference), 2013)
Tanulmányomban arra teszek kísérletet, hogy három iróniaértelmezés (Muecke, de Man, Rorty) felelevenítésén keresztül megvizsgáljam irónia és tragédia, valamint irónia és komédia viszonyát. Előfeltevésem szerint Muecke és de Man iróniakoncepciója közelebb áll a tragédiához, míg Rorty koncepciója a komédiához. Vizsgálatom során részletesebben kitérek majd többek között az ironikus személyiségre, valamint az irónia társadalmi-szociális vonatkozásaira.