Fénelon, Pascal és a janzenisták: egy akaratmetafizika perspektívái - Vető, Miklós (KÜLÖNBSÉG (Difference), 2015)
E tanulmányban Fénelon Pascal-kritikáját elemezzük az akarat fogalmát állítva a középpontba. Amikor Fénelon Pascalt támadja, valójában magát a janzenizmust támadja, nem téve különbséget Pascal, Arnauld és Nicole tanítása között. A janzenizmussal szemben Fénelon legfőbb kifogása az, hogy a gyönyör-elméletre (délectation) alapozott akarat-értelmezés megmarad az önszeretet (amour-propre) fogságában. Azáltal, hogy Fénelon, a janzenista értelmezéssel szemben, különbséget tesz az akarat materiális és formális oldala között, utat nyit az akarat kanti értelmezése felé.