Igazság a szereteten kívül - Carraud, Vincent (KÜLÖNBSÉG (Difference), 2015)
E tanulmányban az igazság és a szeretet viszonyát vizsgáljuk a pascali gondolkodásban, és részletesen elemezzük e két fogalom előfordulásait Pascal szövegeiben. Mit jelent az igazság fogalma a szeretettől függetlenül és mit jelent az igazság a szeretettel összekapcsolva? Mit jelent az a többször megismételt kijelentés, miszerint csak a szeretet által juthatunk el az igazsághoz? Ha az igazság maga Isten, akkor a szeretet nélküliség miért változtatja bálvánnyá? És miként értelmezzük az igazságot mint képet? Elemzéseinkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, és amellett fogunk érvelni, hogy Pascal szerint az a kijelentés, mely szerint Isten az igazság, nem azonos azzal, hogy az igazság Isten.